vermoeidheid door vitamine b12 tekort

Vitamine B12 tekort

Naar schatting heeft 10% van de mensen in Nederland een vitamineB12 tekort. Onder oudere mensen (boven de 65) loopt dit zelfs op tot 25% van de bevolking.

Vitamine B12 tekort bij ouderen

Een tekort komt bij ouderen dus relatief veel voor. In veruit de meeste gevallen ligt de oorzaak in het feit dat het lichaam op hogere leeftijd minder goed in staat is om vitamines op te nemen uit voeding. Zelfs bij een goed/gezond voedingspatroon kan hierdoor toch een tekort ontstaan.

Bleekheid en vermoeidheid zijn de meeste voorkomende, vroege symptomen van een tekort. Deze symptomen worden dan ook vaak aan veroudering geweten. Dit is best gevaarlijk, aangezien de gevolgen van een tekort na verloop van tijd steeds ernstigere vormen aan kunnen nemen.

Er zijn geen aanwijzingen voor dat een overschot aan vitamine B12 schadelijk is voor de gezondheid. Daarom kan het nooit kwaad om op hogere leeftijd uit voorzorg te beginnen met de inname van vitamine B12 supplementen.

Mensen met een histamine-allergie of –intolerantie kunnen beter wel eerst met de huisarts overleggen voor ze aan supplementen beginnen!

Tekort bij vegetariërs en veganisten

Vitamine B12 vind je in dierlijke producten: vlees, vis, zuivel etc. Het is namelijk gebonden aan eiwitten. De meeste mensen die een standaarddieet hebben met voldoende dierlijke producten hebben dus niet zomaar een tekort aan de vitamine. Vegetariërs kunnen daarentegen wel een tekort hebben en veganisten lopen al helemaal een risico.

Vooral de laatste groep wordt aanbevolen producten te gebruiken waar B12 aan is toegevoegd, zoals sommige zuivelvervangers, injecties te krijgen, of supplementen te slikken om voldoende van de vitamine binnen te krijgen.

Andere oorzaken van een vitamine B12 tekort

Naast het hebben van een veganistische leefstijl zijn er ook andere gevallen waarin een tekort mogelijk is. Zo zijn er mensen die te weinige van het zogenaamde eiwit Intrinsic Factor hebben en daarom minder goed B12 kunnen opnemen.

Ook kunnen maag-darminfecties en maagzuuraandoeningen ervoor zorgen dat de vitamine minder goed wordt opgenomen. Een B12-tekort komt dan ook vaker voor bij ouderen, omdat zij minder maagzuur produceren.

Een tekort aan vitamine B12 (en andere vitamines) kan worden vastgesteld bij de dokter. Deze kan daarnaast adviseren wat nodig is qua het aanvullen van tekorten. Soms is het eten van bepaalde producten waaraan B12 is toegevoegd genoeg, soms zijn supplementen of injecties nodig.

Mensen met aandoeningen als de ziekte van Crohn, of mensen die een maag- of darmoperatie hebben ondergaan, kunnen ook problemen hebben met het opnemen van vitamine B12 uit voeding. Meestal moeten deze mensen hun hele leven supplementen slikken om toch genoeg vitamines binnen te krijgen.

De gevolgen van een vitamine B12 tekort

Bleekheid en constante vermoeidheid zijn vaak de eerste symptomen en worden vaak over het hoofd gezien. Bij deze symptomen wordt echter niet vaak gelijk een een vitamine B12 tekort gedacht. De klachten kunnen met de tijd steeds ernstiger worden. Zeker bij mensen op hogere leeftijd treden er problmen op als tintelende vingers, een mindere controle over de spieren en geheugenproblemen. Er wordt ook vaak een link gelegd tussen vitamine B12 tekort en dementie.