Er kunnen diverse oorzaken zijn van het oplopen van een vitamine B12 tekort. Vooral vegetariers en veganisten moeten goed opletten, die kunnen eigenlijk niet zonder vitamine B12 suppletie. Maar er zijn ook andere risicogroepen, zoals mensen die een stuk van hun maag of darmen missen en vooral ouderen.

Andere oorzaken van vitamine B12 tekort

Missen van intrinsic factor

Daarnaast zijn er ook minder voorkomende oorzaken te benoemen. Zo kan een vitamine B12 tekort ook ontstaan als u geen ‘intrinsic factor’ meer aan kunt maken in uw maag. Dit is een glycoproteïne die zich bindt aan vitamine B12 waardoor dit complex  verderop in de dunne darm opgenomen kan worden. Vaak treedt dit op na operatieve verwijdering van een deel van de maag.

Auto immuunziekte

Ook bestaat er een vorm van auto immuunziekte waardoor antistoffen worden aangemaakt tegen deze intrinsic factor, dit remt de opname van vitamine B12.

Ziekte van Crohn

Mensen met de ziekte van Crohn hebben ook de mogelijkheid niet meer om vitamine B12 op te nemen in de dunne darm, zij moeten injecties krijgen (met de actieve vorm van vitamine B12).

 

Lees ook:

Oorzaken van vitamine B12 tekort

Gevolgen vitamine B12 tekort

Risicogroepen B12 tekort

(2.118x gelezen)