Vitamine B12 injecties

Naar aanleiding van een onderzoek naar B12 tekort, het homocysteïne gehalte en methylmalonzuur (MMA) kan ook een behandeling bestaan uit intramusculaire injecties met 1000 microgram hydroxycobalamine. Er wordt meestal begonnen met 10 injecties met een interval van minstens 3 dagen.

Locatie en frequentie van injecties

Voor een goede opname is het belangrijk de injectie diep in de bil- of bovenarmspier te zetten en langzaam leeg te spuiten. Vervolgens worden de injecties voortgezet met een frequentie van 1 maal per week, met name indien er sprake is van neurologische klachten. Afhankelijk van de klachten wordt deze frequentie voortgezet tot de klachten grotendeels verdwenen zijn. Vervolgens kan de frequentie worden afgebouwd, met dien verstande dat bij terugkeer van de klachten de frequentie dient te worden aangepast. Indien de injecties (te) weinig effect hebben, dient er aanvullend onderzoek gedaan te worden naar folium, ferritine en vitamine B6. Indien er een tekort bestaat van één of meerdere van deze vitaminen/mineralen, is de werking van de injecties beperkt. Na suppletie van eventuele tekorten is een duidelijke verbetering te verwachten. Indien ook dit uitblijft, is een verder onderzoek naar eventuele onderliggende aandoeningen aan te raden. Met name auto-immuunaandoeningen komen regelmatig samen voor met een vitamine B12 deficiëntie.

Pillen versus injecties

Onderzoeken van de laatste jaren hebben aangetoond dat door het geven van tabletten met een hoge dosis vitamine B12 in tabletvorm (drie milligram per tablet) goede resultaten bereikt worden. Deze vorm van suppletie is voor de patiënt over het algemeen prettiger dan de vervelende injecties. De vorm B12 (cyanocobalamine) komt normaal gesproken niet in de natuur voor maar wordt veel gebruikt in de goedkopere vitamine preparaten vanwege de stabiliteit en de lage kosten. Echter moet het lichaam deze vorm zelf omzetten in de actieve vorm van vitamine B12 de methylcobalamine.

Vitamine B12 in de vorm van methylcobalamine is daarom te prefereren boven de cyanocobalamine. Methylcobalamine wordt als smelttablet onder de tong (sublinguaal) ingenomen. De opname vindt plaats direct via het mondslijmvlies. Bij twijfel kan zonder risico een proefbehandeling worden gedaan om te kijken of dat verbetering geeft. Mocht je het niet nodig hebben dan plas je het gewoon weer uit.  Neem gedurende 2 maanden elke dag 1 tabletje methylcobalamine van 3000 µg (3mg) in combinatie met foliumzuur, B6 en biotine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *