Wist u dat er verschillende vormen bestaan van vitamine B12 supplementen? Echter, niet elke vorm is ook werkzaam en niet alles wordt even goed door het lichaam opgenomen. Als u wilt weten welke vitamine B12 supplementen wel werkzaam zijn en in welke dosering, leest u dan verder.

Vitamine B12 supplementen: Wat is de werkzame vorm?

De werkzame vitamine B12 vorm wordt ook wel cobalamine genoemd. Er bestaan ook variaties van cobalamine, ook wel analogen genoemd. De analogen van cobalamine zijn echter onwerkzaam, in het meest gunstige geval zijn ze neutraal, in het slechtste geval inhiberen ze de werking van het echte vitamine B12. Ook kan het zijn dat een analoog de opname van B12 verslechterd.

Hieronder een opsomming van de werkzame cobalamine vormen en in welke natuurlijke voedingsmiddelen deze voorkomen:

  • Methylcobalamine                                         (moedermelk, vlees en vis)
  • Hydroxycobalamine                                      (in vlees, vis, injecties)
  • Dibencozide (Adenosylcobalamine)           (in koemelk, vlees en vis)
  • Cyanocobalamine                                          (komt niet in voedsel voor)

De vitamine B12 vorm in supplementen

In vrijwel alle vitamine B12 pillen zit de cyanocobalamine vorm. Logisch, want cyanocobalamine is chemisch stabiel en lang houdbaar. Uit onderzoek blijkt overigens dat doseringen in pilvorm, boven de 1.000 microgram (40000% ADH) vitamine B12 per dag geen extra effect hebben voor mensen met een licht B12 tekort (De meeste mensen hebben een licht B12 tekort). Mensen met een groot B12 tekort kunnen wel baat hebben bij doseringen hoger dan 1.000 microgram, maar dit wordt dan vrijwel uitsluitend toegediend middels injecties.

Bij B12 injecties wordt altijd voor de hydroxycobalamine vorm gekozen, deze vorm wordt namelijk beter geabsorbeerd door het lichaam dan de cyanocobalamine vorm.

Beste vitamine B12 supplementen?

Welk vitamine B12 supplement u het beste kunt nemen hangt af van uw situatie, wij hebben hieronder per situatie de beste vitamine B12 supplementen getoond. Wel geldt als algemene richtlijn dat vitamine B12 beter werkt en wordt opgenomen als deze in combinatie wordt genomen met vitamine B11 (foliumzuur).


U lijdt aan een vitamine B12 tekort en wilt suppleren met pillen?

Als u vitamine B12 in pilvorm neemt, dan is altijd de Cyanocobalamine en/of Methylcobalamine vorm aan te raden. Deze vormen worden beter opgenomen dan de andere. Betreft dosering adviseren wij een vitamine B12 supplement  met 1000 mcg (40000% ADH).

Zoals u kunt zien in onze  vergelijkingstabel, zijn er slechts een paar enkelvoudige B12 supplementen (dus geen complex) met deze grote hoeveelheden. Daarnaast ontbreekt het bij veel enkelvoudige supplementen aan Foliumzuur, die zorgt voor een betere werking en opname.

Vitamine B12 supplementenEr is echter een vitamine B12 supplement die wel deze combinatie heeft en exact goed is gedoseerd op 1.000 mcg. Vitamine B12 plus van Bonusan. Deze smelttablet is bedoeld voor onder de tong (sublinguaal), waardoor B12 veel directer wordt opgenomen in de bloedbaan. In sommige gevallen kan dit supplement zelfs als vervanger van vitamine B12 injecties genomen worden (vraag hiernaar bij uw arts/ apotheek). Bovendien is het een volkomen veilige vitamine.

Er zijn meerdere aanbieders van vitamine B12 supplementen van Bonusan. Met onze handige vergelijkingstabel kunt u zien waar u deze het goedkoopste kunt aanschaffen. Na vergelijking blijkt u deze bij Krachtshop het goedkoopste te kunnen kopen. Tevens met staffelkorting en daarnaast 5% extra korting met deze code: GJX3L1AA (dankzij onze samenwerking mogen wij u deze korting aanbieden).


vitamine b12 supplementenU heeft vage klachten; multivitamine

Wellicht dat u net wat te weinig van een bepaald vitamine of mineraal binnen krijgt, waardoor ‘vage klachten’ veroorzaakt kunnen worden. Veel mensen die lijden aan ‘vage klachten’ kunnen baat hebben bij een goed gedoseerde multivitamine met vitamine B12. Hoewel hier geen exacte richtlijnen voor bestaan, adviseren wij een multivitamine met minimaal 25 mcg (1000% ADH) cyanocobalamine.

Een goede 100% Vegetarische multivitamine met maar liefst 50 mcg vitamine B12 per tablet is VegVit van Vegetology ©. Ook deze is bij Krachtshop het goedkoopste te krijgen en de 5% kortingscode (GJX3L1AA) geldt dus ook voor dit product.


Now vitamine B12 complexU heeft vage klachten; Vitamine B-complex

Sommige mensen hebben meer baat bij een goed gedoseerd vitamine B-complex. De vitamine B groep speelt vooral een belangrijke rol in het energiemetabolisme. Een tekort aan vitamine B kan vage vermoeidheidsklachten geven. Het voordeel van een vitamine B-complex is dat u kunt profiteren van de synergetische werking van de gelijktijdige inname van diverse B vitamines. Deze worden dan beter opgenomen en versterken elkaars werking.

Een goede prijs/kwaliteit vitamine B-complex is Vitamine B complex van Now. Deze bevat het complete spectrum aan B-vitamines.


U heeft een duidelijk aantoonbaar vitamine B12 tekort: Vitamine B12 injecties?

vitamine b12 injectieAls uit bloedonderzoek blijkt dat u te laag zit in vitamine B12 (normaal waardes liggen tussen de 150-700 pmol/l), dan zal u op korte termijn vitamine B12 injecties moeten krijgen. U start met een zogenaamde ‘oplaadfase’ waarin u een paar injecties krijgt per week, gedurende 2-4 weken. Daarna krijgt u periodiek ‘onderhoudsinjecties’ , per maand of per 3 maanden. Een onderhoud injectie bestaat uit 1 milligram vitamine B12.

Vitamine B12 injecties kunnen alleen voorgeschreven en uitgevoerd worden door een huisarts of specialist.

Let op: u kunt tegenwoordig ook zelf vitamine B12 injecties aanschaffen (via Dokteronline.com), toch wordt sterk geadviseerd dit altijd onder begeleiding van een arts te doen!

(38.086x gelezen)