Vitamine B12 supplementen

De werkzame vitamine B12 vorm wordt ook wel cobalamine genoemd. Er bestaan ook variaties van cobalamine, ook wel analogen genoemd. De analogen van cobalamine zijn onwerkzaam, in het meest gunstige geval zijn ze neutraal, in het slechtste geval inhiberen ze de werking van het echte vitamine B12. Ook kan het zijn dat een analoog de opname van B12 verslechterd.

Diverse vormen van het werkzame cobalamine:

  • Methylcobalamine                                         (moedermelk, vlees en vis)
  • Hydroxycobalamine                                      (in vlees, vis, injecties)
  • Dibencozide (Adenosylcobalamine)         (in koemelk, vlees en vis)
  • Cyanocobalamine                                        (komt niet in voedsel voor)

De vitamine B12 vorm in supplementen

In vrijwel alle vitamine B12 pillen zit de cyanocobalamine vorm. Logisch, want cyanocobalamine is chemisch stabiel en lang houdbaar. Uit onderzoek blijkt overigens dat doseringen in pilvorm, boven de 1.000 microgram (40000% ADH) vitamine B12 per dag geen extra effect hebben voor mensen met een licht B12 tekort (De meeste mensen hebben een licht B12 tekort). Mensen met een groot B12 tekort kunnen wel baat hebben bij doseringen hoger dan 1.000 microgram, maar dit wordt dan vrijwel uitsluitend toegediend middels injecties.

Bij B12 injecties wordt altijd voor de hydroxycobalamine vorm gekozen, deze vorm wordt namelijk beter geabsorbeerd door het lichaam dan de cyanocobalamine vorm.

Beste vitamine B12 supplementen?

Welk vitamine B12 supplement u het beste kunt nemen hangt af van uw situatie, wij hebben hieronder per situatie de beste B12 supplementen getoond. Wel geldt als algemene richtlijn, dat vitamine B12 beter werkt en wordt opgenomen als deze in combinatie wordt genomen met vitamine B11 (foliumzuur).

______________________________________________________________________________________

U lijdt aan een vitamine B12 tekort en wilt suppleren met pillen

Als u vitamine B12 in pilvorm neemt, dan is altijd de methylcobalamine vorm aan te raden. Deze wordt beter opgenomen dan de andere vormen, zoals de veelgebruikte cyanocobalamine vorm . Als u echt aan een vitamine B12 tekort lijdt, dan adviseren wij een vitamine B12 supplement  met  1000 mcg (40000% ADH) methylcobalamine.

Zoals u kunt zien in onze  vergelijkingstabel, zijn er slechts een paar enkelvoudige B12 supplementen met deze grote hoeveelheden. Daarnaast ontbreekt het bij enkelvoudige supplementen aan Foliumzuur, die zorgt voor een betere werking en opname.
Vitamine b12 bonusan
Er is echter een supplement die wel deze combinatie heeft en exact goed is gedoseerd op 1.000 mcg. Vitamine B12 plus van Bonusan. Deze smelttablet is bedoeld voor onder de tong (sublinguaal), waardoor B12 veel directer wordt opgenomen in de bloedbaan. In sommige gevallen kan dit supplement zelfs als vervanger vitamine B12 injecties genomen worden (vraag hiernaar bij uw arts/ apotheek). Bovendien is het een volkomen veilige vitamine.

Er zijn meerdere aanbieders van vitamine B12 van Bonusan. Na vergelijking blijkt u deze bij Krachtshop het goedkoopste te kunnen kopen.

______________________________________________________________________________________

Vage klachten; multivitamine

Wellicht dat u net wat te weinig van een bepaald vitamine of mineraal binnen krijgt, waardoor ‘vage klachten’ veroorzaakt kunnen worden. Veel mensen die lijden aan ‘vage klachten’ kunnen baat hebben bij een goed gedoseerde multivitamine met vitamine B12. Hoewel hier geen exacte richtlijnen voor bestaan, adviseren wij een multivitamine met minimaal 25 mcg (1000% ADH) cyanocobalamine.Centrum multivitamine

 

Een goede prijs/ kwaliteit multivitamine met minimaal 25 mcg vitamine B12 per tablet is Centrum Multivitamine. Zie ook onze vergelijkingstabel.

Vage klachten; Vitamine B-complex

Sommige mensen hebben meer baat bij een goed gedoseerd vitamine B-complex. De vitamine B groep speelt vooral een belangrijke rol in het energiemetabolisme. Een tekort aan vitamine B kan vage vermoeidheidsklachten geven. Het voordeel van een vitamine B-complex is dat u kunt profiteren van de synergetische werking van de gelijktijdige inname van diverse B vitamines. Deze worden dan beter opgenomen en versterken elkaars werking.Vitamine B complex Universal

Een goede prijs/kwaliteit vitamine B-complex is Vitamine B complex (Universal). Deze bevat 50 mcg (2000% ADH) aan vitamine B12. Zie ook onze vergelijkingstabel.

______________________________________________________________________________________

Vitamine B12 injecties?

Als uit bloedonderzoek blijkt dat u te laag zit in vitamine B12 (normaal waardes liggen tussen de 150-700 pmol/l), dan zal u op korte termijn vitamine B12 injecties moeten krijgen. U start met een zogenaamde ‘oplaadfase’ waarin u een paar injecties krijgt per week, gedurende 2-4 weken. Daarna krijgt u periodiek ‘onderhoudsinjecties’ , per maand of per 3 maanden. Een onderhoud injectie bestaat uit 1 milligram vitamine B12.

Vitamine B12 injecties kunnen alleen voorgeschreven en uitgevoerd worden door een huisarts of specialist.

Let op: u kunt tegenwoordig ook zelf vitamine B12 injecties aanschaffen (via Dokteronline.com), toch wordt sterk geadviseerd dit altijd onder begeleiding van een arts te doen!

(25.050x gelezen)