Mensen die in één van de volgende risicogroepen vitamine b12 vallen lopen een groter risico op een Vitamine B12 tekort. In deze gevallen is het zeer verstandig om vitamine B12 supplementen te gebruiken om het tekort aan te vullen.

Risicogroepen vitamine b12

  • Veganisten en vegetariërs
  • Mensen met een maagaandoening (maag operatie of verwijdering deel maag)
  • Mensen met een aandoening aan de dunne darm (zoals ziekte van Crohn)
  • Mensen die vaak lachgas gebruiken
  • Senioren

Waarom zijn dit risicogroepen?

Veganisten en vegetariërs

Veganisten en vegetariërs krijgen simpelweg geen of te weinig vitamine b12 uit hun (voornamelijk of uitsluitend) plantaardige voeding binnen. Dit omdat vitamine b12 uitsluitend in dierlijke producten zit. Hou hierbij ook rekening dat voedingsmiddelen verrijkt met vitamine B12 te lage concentraties bevatten, daar kunt u dus niet op bouwen.

Mensen met een maag en/of darm aandoening

Dit vormt een risicogroep vanwege het feit dat deze mensen (meer) problemen hebben met de opname van vitamine b12 door het ontbreken van een deel van het maag/ darmstelsel. Dit probleem geldt dan vaak ook niet alleen voor vitamine b12, maar ook voor andere vitamines en mineralen. Vaak hebben deze mensen noodgedwongen een aangepast voedingspatroon en moeten ze extra supplementen nemen ter compensatie.

Mensen die lachgas gebruiken

Lachgas veroorzaakt een vitamine B12 tekort als gevolg van chemische reacties van het lachgas met vitamine b12. Hierdoor wordt het B12 inactief en dus onwerkzaam. Gebruik jij veel lachgas, dan kan dit op termijn ernstige gevolgen hebben, vooral als je de klachten (zoals misselijkheid, duizeligheid negeert.

Wat is teveel?

Bij extreem heftig en langdurig gebruik is vitamine B12 tekort een risico. Meestal treedt dit pas op na maanden of jarenlang regelmatig gebruik. Er zijn gevallen bekend van mensen die bij veelvuldig gebruik in korte tijd (50-100 ballonnen in één sessie van 3 uur) en bij langduriger stevig gebruik (dagelijks 10-20 ballonnen gedurende tien dagen) neurologische klachten ontwikkelen (bron).

Senioren

risicogroepen vitamine b12Hoe ouder we worden, hoe slechter we allerlei vitamines en mineralen opnemen. Daar komt bij dat ouderen steeds minder eten en dus ook binnenkrijgen. Tekorten kunnen zo sneller optreden naarmate we ouder worden. Het is dus zaak om hier goed op te letten en meer nutrient-rijk voedsel te eten. Dit dus even los van vitamine b12. Het regelmatig laten checken van bloedwaardes op vitaminen en mineralen is dus geen overbodige luxe. Suppletie met een goede multivitamine en mineralen is vaak een goed idee naarmate we ouder worden. Maar bespreek dit altijd even met uw arts.

(1.714x gelezen)